Meer weten?
Wil je meer weten over Houben Souren, onze oplossingen, uitgevoerde projecten of een van onze producten? Neem dan direct contact op met onze specialist!
Door de fusie van de drie gemeenten moest er een raadzaal gekozen worden die qua grootte geschikt was voor alle raadsleden en publiek. De bestaande raadzaal van gemeentehuis Nuth bleek het meest geschikt.. Maar doordat de AV installatie van deze raadzaal verouderd was, kende deze een aantal knelpunten. Te weinig discussieposten die ook niet uit te breiden waren, een storingsgevoelig discussiesysteem, geen stemfunctionaliteit en een gebruiksonvriendelijke bediening zorgden voor problemen. Een compleet nieuw AV systeem bleek de beste oplossing.
Houben Souren is expert op het gebied van installeren van permanente audiovisuele oplossingen. Door efficiënt projectmanagement, een strak inkoopbeleid en een goede technische werkvoorbereiding kon de raadszaal op korte termijn compleet worden vernieuwd. En ook bij de daadwerkelijke implementatie van de audiovisuele mediatechnieken in de raadszaal, zorgen ervaring en deskundigheid voor een snelle en vlekkeloze afhandeling. Onze ervaren monteurs installeerden de nieuwe apparatuur vakkundig, onder leiding van onze ervaren projectleider. Op die manier verloopt de installatie snel en in goede harmonie met andere toeleveranciers en natuurlijk helemaal naar wens van de opdrachtgever.
De grootste uitdaging bij dit project was het korte tijdsbestek van maar drie weken waarbinnen de complete vernieuwing van de raadzaal, inclusief audiovisuele middelen, gerealiseerd moest te worden. Door efficiënt projectmanagement, een strak inkoopbeleid en een goede technische werkvoorbereiding kon Houben Souren de beschikbare tijd optimaal benutten en voldoen aan de vraag van de klant.
Om zo efficiënt mogelijk te werken werd bijvoorbeeld voordat de daadwerkelijk installatie plaatsvond, de nieuwe apparatuur bij binnenkomst bij Houben Souren meteen door de vakmensen gecontroleerd en getest. Ook werd er zoveel mogelijk vooraf geassembleerd om de doorlooptijd op locatie zo beperkt mogelijk te houden. Bovendien werd tijdens deze eerste tests meteen alle apparatuur voorzien van de laatste soft- en firmware.
Een nieuw vergadersysteem vormde de basis van de nieuwe geluidinstallatie. Er is gekozen voor het type Dicentis van het merk Bosch, al jarenlang marktleider op het gebied van vergaderoplossingen. Discussieposten met touchscreen werden geleverd voor alle 25 raadsleden, als ook voor de griffier, daarnaast werd er een voorzitterspost ingericht voor de burgemeester en ook 2 interruptie posities zijn voorzien.
De vergaderposten zijn voorzien van stemlicentie zodat deelnemers eenvoudig hun stem kunnen uitbrengen via het ingebouwde touchscreen. Daarnaast zijn de discussieposten voorzien van geïntegreerde NFC-kaartlezer (Near Field Communication) voor efficiënte identificatie van de deelnemer en stemming via persoonlijke registratiekaart. Het conferentiesysteem vormt een innovatief IP-gebaseerd vergaderplatform dat in de toekomst verder uitgebreid kan worden met onder andere PTZ-camera’s die de sprekers automatisch in beeld brengen met behulp van een automatisch volgsysteem.
Om te kunnen projecteren op het projectiescherm werd een laser projector van het merk Epson, type EB-L400U gekozen. Via een transmissiesysteem is het mogelijk om snel en makkelijk meerdere bronnen zoals laptops en PC’s aan te sluiten, bijvoorbeeld simpelweg via HDMI en VGA. Het geavanceerde systeem schakelt automatisch naar de juiste bron zodra een nieuw apparaat aangesloten wordt. De projector wordt automatisch uitgeschakeld door het transmissiesysteem zodra er geen signaal meer aanwezig is, gedurende een vooraf bepaalde tijd op de ingangen.
Al met al werd een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem gerealiseerd waarbij gebruikers snel en makkelijk kunnen schakelen tussen de verschillende mogelijkheden en zo optimaal gebruik kunnen maken van alle functionaliteiten van het systeem.
Een hoogwaardig geluidssysteem met een goede verstaanbaarheid, werd opgebouwd uit een 14-tal Bose inbouwluidsprekers. De verstaanbaarheid werd zorgvuldig gecontroleerd op basis van een STIPA-meting, waarna alle luidsprekers elegant werden weggewerkt in het plafond. Als digitale audiosignaal processor is een Prism 8 ingezet van het merk Symetrix. Van ditzelfde merk is ook het bedienpaneel gebruikt voor het eenvoudig bedienen van alle geluidsniveaus.
Apart regelbare externe uitgangen voor onder andere streaming en audio naar de lokale omroep LOO-tv en omroep Groot Nuth zijn tevens opgenomen in de audio-installatie. Om geluidsopnamen te kunnen maken van de vergaderingen is een audio recorder opgenomen in het systeem. Op het gebied van draadloze microfoons werden zowel een draadloze handmicrofoon als een dasspeld microfoon van het merk Sennheiser, EW 300 serie G4 gekozen. Zo ontstond ook hier een bijzonder compleet systeem, waarbij gebruiksgemak en functionaliteit voorop staan.
In de raadzaal is een ringleiding opgenomen. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel of cochleair implantaat het geluid van de raadsvergaderingen duidelijk kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid door het hoortoestel in de T-stand te zetten. Het geluidssignaal van de discussie installatie is via de audio processor aangesloten op een ringleidingversterker van het merk Univox. Deze versterker zendt het geluidssignaal door een draad (de ring) die in lussen in de vloer is aangelegd. Door middel van inductie ontvangt het hoortoestel het signaal uit de ringleiding. Door de aanwezigheid van vloerverwarming kon er geen leidingen gefreesd worden in de bestaande vloer. Als oplossing hiervoor hebben we gekozen voor speciale platte koper leiding (foil) die we onder de vloerbedekking hebben weggewerkt.
Het vervangen van de bestaande bekabeling was een belangrijk onderdeel van het project waarbij er rekening gehouden moest worden met de geldende eisen op het gebied van brandveiligheid (NEN 8012 normering CPR).
Naast het opleveren van een systeem dat aan alle eisen voldoet, is het van het grootste belang dat de mensen die dagelijks met het systeem gaan werken op de hoogte zijn van alle functies, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden. Om de opdrachtgever optimaal van dienst te zijn en ervoor te zorgen dat de klant alle functionaliteiten optimaal kan inzetten, biedt Houben Souren voor klanten instructiemomenten aan.
Een deskundige technicus van Houben Souren, maakte tijdens zo’n instructiemoment bodes en griffiers wegwijs in het systeem. Daarnaast zijn er instructiekaarten, principeschema’s, storingskaarten, een bekabelingsschema en handleidingen van de apparatuur bij de oplevering aan de gemeente Beekdaelen overhandigd, om zo direct inzicht te bieden in alle mogelijke informatie. Maar ook bij toekomstige aanpassingen of tijdelijke uitbreidingen aan het systeem kan de gemeente Beekdalen altijd rekenen op Houben Souren als AV-adviseur.
“Onze ervaringen met Houben Souren zijn uitstekend te noemen. Voordat we met alle werkzaamheden begonnen hebben we de planning gezamenlijk doorgenomen. Gezien de tijdsdruk en alle werkzaamheden die gezamenlijk uitgevoerd moesten worden was het van wezenlijk belang dat alle partijen meewerkend en vooral meedenkend waren, Houben Souren behoort daar zeker bij. We zijn erg tevreden over de aangebrachte installatie en de samenwerking was uitstekend. De medewerkers zijn zeer professioneel en gedreven. De eerste raadsvergadering is goed verlopen de audiovisuele middelen werkten prima. Gemeente Beekdaelen is tevreden over de geleverde diensten van Houben Souren.”
Wij geven jou graag meer informatie over deze case, of bespreken de mogelijkheden voor jouw project.